Kedves Látogató, köszöntelek oldalamon!

Az, hogy megtaláltál, jelzi számomra a tényt: te is útkereső vagy. Nyilván változtatási szándékkal... Azt gondolom erről, hogy: 

A lehető legjobb idő a táplálkozási szokások és vele a minden igényt kielégítő életmód megváltoztatására - húsz éve lett volna... 

A második legjobb időpont pedig MOST VAN!

Tudod, hogy az étkezések utáni kellemetlen tünetek (puffadás, bél és szélgörcsök, bélkorgás, büfögés stb.) optimális esetben NEM velejárói az egészséges emésztésnek?

Pedig valóban nem, azok csupán követkzményei az emésztőrendszer nem rendeltetésszerű használatának, az ösze - vissza, vagy épp a mértéktelen evésnek. A táplálkozás hatásait gyakran (és tévesen) alábecsülik, pedig az egyik legfontosabb szerepet játssza életünkben. Ez a "leértékelés" egyrészt abból (is) adódhat, hogy a táplálkozás mindennapos rutin szerint zajló tevékenység (ezért mindenki azt gondolhatja, ért hozzá és jól csinálja), másrészt azzal is összefügghet, hogy inkább hosszútávon fejti ki hatását. A rosszul megválasztott étkezés rövid távú, akut tüneteinek csak ritkán tulajdonítunk jelentőséget - vagy nem is tudatosítjuk azokat. A táplálkozás képezi az egészség, az energia, a vitalitás és az ideális testsúly alapját. DE! Nincs "csakis egyetlen" olyan táplálkozási forma sem, ami mindannyiunk számára ideális lenne.

Nem lehet mindenkire érvényes és mindenkire egyformán pozitívan ható táplálkozást beállítani, hiszen ahányan élünk, annyi félék vagyunk. Különbözőek. Külsőleg, belsőleg, mindenhogyan. Még táplálékigényeinket tekintve is.

Abban, hogy  megismerhesd tested - lelked - szellemed (igen, még annak is) saját, aktuális táplálkozási igényeit, segít az anyagcseretípus meghatározás.

Ízlelgessük kicsit, ismerkedjük a kifejezéssel: "anyagcseretípus meghatározás"...

Mit is jelent ez?

Kivétel nékül, mindenkinek vannak csak rá jellemző idegrendszeri, emésztőrendszeri, hormonrendszeri és - egy már megszokott fogalom -, vércsoportbeli sajátosságai. Ezek tények, semmi hókuszpókusz nincs ebben, éppen csak nem szoktuk így együtt, egymásra hatóan vizsgálgatni őket. Ezeket feltérképezve viszont mindenkiről kiderül: mikor, mit, hányszor és milyen mennyiségben / arányban (M - értékben) javasolt ennie ahhoz, hogy sejtszinten egészséges, energikus, kreatív, fitt és jó formában lévő legyen. Azonnal is, hosszútávon, élethosszig tartóan is.

A mérés során megnézzük azt is, hogy kinek melyik a fő hormontermelő mirigye - adott esetben már kimerített állapotban akár több is -, ami alapvetően határozza meg, hogy mely élelmiszerekre nincs szüksége, - vagy csak (igen) kevés mennyiségben -, hogy mely élelmiszerek ingerlik túl a vélhetően már eddig is leterhelt fő hormontermelő mirigyet, amit szinte mindenkinél lehetőleg azonnal tehermentesíteni kell annak érdekében, hogy mielőbb "levegőhöz jusson", s hogy regenerálódva ismét munkára fogható legyen. Aztán már csak vigyázni kell rá, hogy hosszútávon is egélszségesen működjön. A túlingerelt fő hormontermelő mirigy - szintén mindenkinél más és más -, minimum jellegzetes, testtájékora jellemzően rakódó hízáshoz vezet, ami már a kimerítés egyik következménye. 

Hormonokkal játszadozni veszélyes, csakúgy, mint a tűzzel...

Ahhoz, hogy tisztán lássunk ezekben a témákban, egy regisztrált, minősített, hitelesített EVA 3000 típusú orvostechnikai műszer szükséges, minek segítségével mérhetővé válnak egyéni sajátosságaink. Genetikai kódjaink rejtik a titkot, karhosszúság reflexeink pedig mutatják az utat, amit csak követnük kell (érdemes).

Ami az egyik embernek étek, az a másiknak méreg. Ez is tény. S hogy ez mennyire így van, mi sem bizonyítja jobban, mint a saját élményű tapasztalat: van, aki szereti és igényli a zsírosabb, szaftosabb, fűszeres ízekben gazdagabb, szószos, krémes ételeket - más rosszulléttel reagál rájuk, és van, aki minden nap büntetlenül ehet jó szénhidrátokat, friss zöldségeket, gyümölcsöket, sovány húsokat, halakat, mert ezzel őrzi meg legjobb közérzetét, ideális testsúlyát, bármily igazságtalannak is tűnhet.

Testünk minden körülmények között egyensúlyra törekszik és ameddig csak bírja, igyekszik kiküszöbölni az ellene elkövetett táplálkozási visszaéléseket. Igyekszik, miközben pontosan emlékszik rájuk.

Tegyünk hát rendet a téveszmék között a gondolatokban, és az emésztőrendszerben egyaránt!

Fölösleges és káros kísérletezni testeddel, vakon követni az általánosságban használatos diétákat. Célravezető, ezért érdemes inkább megismerkedned saját, egyedi genetikád diktálta egyéni igényeiddel, s mindenkor azt követni. Nem kúraszerűen, - egész életen át.

"Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket."

A mondás Albert Einsteintől származik, én csupán egyetértek vele, s alátámasztom saját tapasztalataimmal. 

Ezért született ez az oldal.

(Fotók: f64 Photography; HMT; Pixabay)


Táplálkozz te is optimálisan, a saját géntérképed szerint!