A növényi italokról

2021.01.28

Sokan közülünk gyermekkorunktól tehéntejen és az abból készült tejtermékeken szocializálódtunk. Még reklám, illetve szlogen is készült hozzá: " A tej= élet, erő, egészség!" Azt hallhattuk a suliban is, otthon is, hogy tejet kell innunk, ha egészséges csontokat, erős fogakat szeretnénk. Mondjuk gyerekként, kamaszként pont más fontos dolgunk volt, nem ezzel törődtünk. A suliban voltak tejpártiak és voltak kakaósok. Leginkább a kisközértek (akkoriban ilyenek voltak) szutykos kék tejesládáiból kapkodtuk ki a legendás, jó koszos, fél literes kakaós zacskókat, s csücsküket kirágva kortyoltuk egyhuzamban, gyakran le sem véve a szánktól, amíg el nem fogyott. Aztán sokkal később, évtizedek múltán kiderült, hogy ez a tej már nem az a tej, hogy a tej úgy általában nem is olyan egészséges, mint ahogy hallottuk. Idővel elkezdtek panaszok is jelentkezni azoknál, akik évtizedekig is kitartottak mellette.Megint ugorjuk az időben: jó néhány évvel ezelőtt, elérhetővé váltak úgynevezett "tejhelyettesítő" italok (mert popper Péter szerint: "Az igény valóságot szül"), s mára egész népes tábor rendelkezik saját gabonatej készítő készülékkel. Részint, mert a bolti ár töredékéért készül benne a kedvelt és változatosan elkészíthető ital, részint mert az otthoni, szélesebb skálán igazodik az igényekhez. Hogy milyen alapanyagokból készítve egészséges (vagy nem annyira), arról rengeteg recept és írás fellelhető a neten.

Az alábbi cikk a készen, dobozban kapható termékekhez kínál eligazodásként tudnivalókat - értékes beltartalmi adatokat:

"Növényi (szója-, mandula-, stb.) tej vagy növényi ital? Gyakran tévesen "növényi tej"-nek nevezzük őket, azonban semmi közük a hagyományos tejhez. A legtöbb növényi ital jóval kisebb fehérjetartalommal rendelkezik (kb. 0-1,7 g/100 g) mint a hagyományos tej (3,4 g/100 g), mely alól a szója a kivétel (2,9-3,4 g/100 g).A 2,8% zsírtartalmú tehéntejhez hasonlítva a növényi italok többsége alacsonyabb zsírtartalmú. Zsírsavösszetételüket tekintve főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak és koleszterinmentesek.Szénhidráttartalmuk változó, ez attól is függ, hogy tartalmaznak-e hozzáadott cukrot vagy sem. Általánosságban elmondható, hogy a gabonákból (rizs, zab) készült fajtáknak akkor is nagyobb a szénhidráttartalma a tehéntejhez képest, a felhasznált nyersanyagból származó keményítő miatt, ha nem adtak hozzájuk plusz cukrot."

(Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége)