Tudástár

Egy kínai közmondás szerint: 
Az egészségnek több apja is lehet, de minden betegség anyja a rossz táplálkozás.

 A példa kedvéért nézzünk néhány lehetséges apát illusztáló képet:

veszekedések akár otthon, akár a tágabb családban, lakókörnyezetben, munkahelyen...; 

anyagi megbecsülés hiánya...; 

túlzott elvárások alatti nyomás...; 

állandósuló időzavar...; 

folyamatos túlterheltség...; 

gondokból adódó alvászvar... - kompenzálása kemikáliákkal; 

felborult alvás - ébrenlét ciklus...; 

mindennapossá váló rosszkedv, reménytelenség érzése...; 

túlzásokba menekülés: túl sok munka, túl keméyn sport, túl sok sex, játékszenvedély, 

falásrohamok - evési problémák - ételek, mint jelentős örömforrás...; 

elalaktalanodás, elhízás; 

kiégés.

Egy esélyes anyát, mint alapból rossz táplálkozást:

Náhány csábító megkísértőt:

Potenciális, valós kedveseket - itt éppen jó szénhidrátok képében:


S a kiút győzelmét:

Mint korábban mutattam:


Dióhéjban a vércsoportokról:

0-s vércsoport: az emberi faj legrégibb és a legelső vércsoportja. Eredetileg a vadászok és gyűjtögető életmódot élő törzsek jellemzője volt, akik az elejtett vadat, a vadon termő gyümölcsöket, növényeket, dióféléket és gyökereket ették. A táplálék megszerzése folyamatos mozgásra kényszerítette őket. Az ilyen vércsoportú
emberek a húst tolerálják a legjobban.


A-s vércsoport:  feltételezhetőleg 25 ezer évvel ezelőtt alakult ki, amikor az emberek felfedezték a földművelést és megtanulták háziasítani az állatokat. Életmódjuk a folyamatos mozgásról átállt helyhez kötöttebbre, és táplálkozásuk is megváltozott. Feltehetőleg ez az alapvető változás okozta az új vércsoport kifejlődését is. Ez a típus (a búza kivételével)  a legtöbb gabonát illetve a zöldségeket is, jól tolerálja.


B-s vércsoport: igen gyakran fordult elő a nomád népeknél, akik Indiából,  Pakisztánból és Tibetből indulva vándoroltak Mongóliába, majd tovább Kelet-Európába. 0-s vércsoportú őseikhez hasonlóan sok fehérjét és zsírt fogyasztottak. Nekik sikerült először a tejet megsavanyítani, ami végül lehetővé tette a joghurt, a túró és a sajt termelését. Ez a típus jól emészti és hasznosítja a legkülönfélébb tápanyagokat és szinte mindenfajta fehérjét. A tejet is sokkal jobban tűri a többi vércsoport képviselőinél.

AB-s vércsoport: az A és a B vércsoport keveredése feltehetőleg csak ezer évvel ezelőtt történt meg. A növényevő (A-s) és a hús-, illetve tejtermékfogyasztó (B-s) kombinálásából megszületett a modern, vegyes táplálékon élő AB-s típus.


A rád jellemző helyekre lerakódó túlsúly útvonala:

Van 4 olyan fő hormontermelő mirigy, ami bizonyos élelmiszerek fogyasztásával befolyásolható, ingerelhető, kifárasztható.

Ez a 4 mirigy: az agyalapi mirigy - minden mirigy "főnöke" -, a pajzsmirigy, a mellékvese és hölgyek esetében a petefészek.

Mind a négyük, bizonyos élelmiszerek túlzott fogyasztásától (mint túlmunkától) idő előtt és túlságosan elfárad az eltolódott ingerléstől.

.

Az agyalapi mirigy a tejtermékektől, koffeintartalmú ételektől - italoktól, a finomított szénhidrátoktól és az alkoholtartalmú élelmiszerektől.

A pajzsmirigy az édes gyümölcsöktől, gyümölcslevektől, méztől, a koffeintartalmú ételektől - italoktól, a finomított szénhidrátoktól és az alkoholtartalmú élelmiszerektől.

A mellékvese a zsíros tejtermékektől, a vörös húsoktól és azokból készült húsipari termékektől, belsőségektől, a kagyló és rákféléktől, az alkoholtartalmú, a csípős, a túl sós, túl fűszeres és a túl zsíros élelmiszerektől.

A petefészek pedig a zsíros tejtermékektől, erős - csípős fűszerektől, nyersen fogyasztott hagymaféléktől és a vörös húsokból, illetve ezekből készült húskészítményekből.

.

Nem tudtál, nem tudsz arról, hogy  kedvenc ételeiddel - italaiddal már  eddig is túlterhelted a rád jellemző, fő hormontermelő mirigyedet (hiszen a mérésig azt sem tudhattad, melyik jellemző rád) => rendszeresen eszed - iszod továbbra is ezeket. 

.

Ezzel folyamatosan túlmunkára kényszeríted vagy az agyalapi mirigyed, vagy a pajzsmirigyed, vagy a mellékveséd vagy a petefészked... Van, hogy egyszerre többüket is.

.

Ez történik ilyenkor: a fokozott hormonbeáramlás kellemes érzéssel tölt el,

.

mindinkább szeretnéd fenntartani ezt a kellemes állapotot, ezért továbbra is, sűrűn és gyakran fogyasztod ezeket a kedvenc ételeket.

.

Mivel a folyamatosan eszed őket, a kimerülő hormonmirigyed egyre kevesebb hormont termel, szervezetd egyre kevesebb tápanyagot lesz képes energiává alakítani s ezzel egészségessé, fitté táplálni téged. Fáradsz, túlsúlyt építesz magadba és magad köré...

.

Viszont ragaszkodsz a megszokott kellemes közérzethez, ezért több és több és idővel mégtöbb ilyen étket kell enned ahhoz, hogy a kívánt jó érzést megkaphasd...

.

A folyamatos túlmunkától kimerülő hormonmirigyed megadja magát és ezzel egyben fel is borul a hormonháztartásod.

.

Meghízol és zsírt tartalékolsz...

.

Rosszul érzed magad a bőrödben, ezért eljössz mérésre, hogy megismerkedj anyagcseretípusoddal és tested - lelked valós  táplálkozási igényeivel...

.

Közösen rendet teszünk a rendszerben.

Hízni természetesen nem csak hormonálisan lehet.

Lehet még a genetikai típustól eltérő étkezéstől, a

túl gyakori, vagy

indokolatlanul nagy adag(ok)ban, sőt rosszul megválasztott időpont(ok)ban fogyasztott élelmiszerektől is.

Most, hogy már tisztában vagy ezekkel, nekiláthatunk a teendőknek! 

Emlékeztetőül:

Minden étkezéseddel döntesz!


A tartalmat folyamatosan bővítem, visszavárlak később is!


Táplálkozz optimálisan, a saját géntérképed szerint!