Banános zabpalacsint(ácsk)a

2020.03.31

Egy könnyű uzsonnát hoztam most nektek: habkönnyű, banános zabpalacsintákat. Túl azon, hogy tényleg habkönnyűek, elkészíteni is élmény őket. Egyszerű, gyors, laktató, finom és nem utolsósorban egészséges köztes étkezésként (is) fogyaszthatók.

A banánt pépesre törtem egy villával, összekevertem egy felvert, "E" vitaminos tojással és egy púpozott evőkanál zabpehelyliszttel. Csipet sóval, őrölt fahéjjal, szegfűszeggel és kardamommal tettem gazdagabbá. Picit állni hagytam, míg az ízek összeértek, majd egy evőkanál segítségével - hogy egyforma adagokat kapjak -, kókuszolajon mindkét felüket megsütöttem. Zamatos, lédús almakockákat (szegfűszeggel ízesítve) pároltam - pirítottam melléjük. Valami isteni lett!

Akik szaftosabban szeretik, azoknak gyümölcspüré, cukormentes lekvár, kókusztejföl, házi kakaókrém pl. lehet még kiegészítés. Vagy bármi, amit az élelmiszerlistátok javasol, illetve megenged. Azért óvatosan bánjatok a pürékkel, mert mindenfajta pépesítés gyorsan felszívódóvá teszi még az eredetileg lassan hasznosuló szénhidrátokat is! Tudjátok ugye, hogy a gyümölcs IS szénhidrát!

Vághattok a tésztájába pár szem diót, kesut, mandulát stb. Módjával!

Elkészíthető még málnából, eperből, almából, körtéből, puha, de lehetőleg nem túl édes, inkább bogyós gyümölcsökből, zabliszt helyett zabpehelyből is. Ez esetben így, egy rostban gazdagabb változatot kaptok. A zabpelyhes palacsintatésztát kicsit hosszabban érdemes állni hagyni, hogy a szemek magukba szívhassák a nedvességet és az ízeket is. Nyaralásokkor én helyi, érett fügéből is szoktam csinálni. Az igen magas gyümölcscukor tartalma miatt ajánlom inkább délutáni csipegetéshez, mert olyankor fogyasztva jobban kíméli a hasnyálmirigyet.

A képen szénhidrát típus arányaival látható ez a finomság.

Érdekes szempont alapanyagként a banán. Egyrészt nem hazai gyümölcsünk, ajánlani pedig elsősorban az itt megtermőket szoktam, úgyhogy ez most egy kivétel ebből a szempontból, másrészt déligyümölcs lévén hűtő hatású - ezt viszont ellensúlyozzák a hozzáadott fűszerek. Harmadrészt, ami miatt mégis banánból készítettem, az az igen összetett és jól hasznosuló beltartalmi értéke. Röviden összefoglalva: a hűtő hatást némileg kiegyenlítik a hevítő hatású, emésztést javító fűszerek, valamint az, hogy tűz elemként gáztűzhelyen sült, rostban, hasznos és jól emésztődő szénhidrátokban gazdag ételről beszélünk.

Kedves egészségetekre!