Hol az igazság??

2019.05.06

Egészségügyi szakdolgozóként, tegnap is részt vehettem egy nagyon értékes szakmai napon. Ismét remek és tanulságos volt. Éppen mondhatnám, hogy nem értek semmit, de ez nem lenne igaz....

Látjuk, halljuk, érzékeljük mindannyian, hogy egészségünk témájában, nagyjából nincs közös állásfoglalás a napjainkban praktizáló, kutató orvosok tapasztalataiban, véleményeiben. Csak a példa kedvéért: a tegnapi előadásokon 3, egymást követő, nagy tudású, elismert, hiteles, hozzáértő orvos javasolta a kizárólag növényi táplálkozást. Az egy étkezésen belül minél több, egészséges, sokféle növény fogyasztását. (állati eredetű fehérjék fogyasztása nélkül) Mindből egyszerre keveset, mértékkel. Még a kedvencekből is. A negyedik felszólaló, bizonyos aktuális hiányállapot példájára hivatkozva, épp a vörös húsok és tojás rendszeres fogyasztását javasolta e hiány megelőzésére, sőt, elkerülésére. Annak a húsnak fogyasztását, amit az előző felszólalók messzire elkerültek; annak a tojásnak fogyasztását, amiről néhány perccel azelőtt, a másik előadótól hallottuk, mennyire káros az egészségünkre. Mindkét tábor saját praxisának, saját tapasztalatain alapuló, jó szándékú javaslatait elhiszem, el is fogadom. Meg sem fordul a gondolataimban, hogy megkérdőjelezzem őket.

Ugyanez volt a helyzet a probiotikumok tekintetében. Hasznosak. Szükségesek. Bizonyos fajtái viszont ártalmasak. Inkább pre -, mint probiotikumokat fogyasszunk... További témákban is ütköztek a vélemények, ki - ki, tapasztalatai és meggyőződése szerint, határozottan kiállva sajátja mellett. Szerethetően, kulturáltan, egymást és egymás véleményét maximálisan tiszteletben tartva.

Ember legyen a talpán, aki eligazodik a javaslatok, tanácsok, orvosi utasítások útvesztőiben.

Hogy miért is osztom meg ezt, a mai élményem veletek? Mert pont a hasonló esetek tisztázására (is) való az anyagcseretípus mérés. A módszer, amit én épp azért képviselek, mert első körben, még anno saját szervezetem működése kapcsán győzött meg, a személyes táplálkozási igény feltérképezésével, mindenkor aktuális állapotához igazított korrekciójával. Ott nincs kecmec, a testetek jelez, a képzett szaktanácsadó értelmez. Egyértelműen, hogy bizonyos élelmiszer vagy jó nektek, vagy nem, vagy semlegesen hatva, nem avatkozik be semmivel. Nem késleltetett reakciókkal, pl., hogy meghajt - e vagy sem? Puffaszt - e, vagy sem? Rögtön, másnap... Stb., stb.

Ezt a módszert szintén nagy tudású kutatók, orvosok fejlesztették ki - vagy saját, vagy az elődeik elkezdett tanulmányait továbbfejlesztve. Idén éppen 100 évre visszamenőleg dokumentálva. A "Bővebben" menüpontban olvashattok róluk.

Sok, a maihoz hasonlóan tartalmas és értékes előadáson hangzott már el, hogy a szakemberek eddig is, most is, ezután is - védve saját álláspontjaikat - szállnak harcba, tapasztalásaikon alapuló meggyőződéseikért. S ez valahol jó is, hisz tudás, hit, meggyőződés, szenvedély van a sorok között, jó szándékú tanácsok mögött. Még akkor is, amikor a tapasztalások, akár az érvek is, szemben állnak egymással.

Ezeken gondolkodtam az előadásokról hazafelé. Összegezve: hiába is várnátok egymással összecsengő válaszokat a felmerülő kérdéseitekre...

Ezzel együtt, vallom, hogy mindenki megtalálja a neki való gyógyítót, gyógymódot éppúgy, mint a neki való táplálkozási formát.

"Táplálékod legyen gyógyítód" - s ne okozója betegségeidnek...

Merjetek enni - jót s jól! És sportolni! Rendszeresen, a már megismert anyagcsere típusotoknak megfelelően!

Keressetek, kutassatok, legyetek jól és egészségesek!