Csak evéssel lehet? Úgy értem, lehet csak evéssel?

2021.02.23

Mai posztomban kicsit visszakanyarodom az egyik állandó kérdésemhez:

Melyik testtájékodon szeretnél dúsabb, melyiken karcsúbb lenni úgy, hogy ne kelljen edzésekkel nyüstölnöd magad. Van ilyen? Van a mindennapos sporton kívül is megoldás a kérdésre? Lehetséges, hogy csupán finom falatokkal elérhető legyen a vágyott alak?

Kicsit megtévesztő lehet a kérdés, ha mindenképpen a rövidebb utat választanád. Azért persze több szempontból is jó, ha sportolsz, ezzel együtt igen, már a tányérodon eldőlhet a siker, ha megérted a benned rejlő titkod lényegét. Mert annak lehetőségét, hogy ideális alakkal és erőnléttel létezz, már odabenn van. De:

Szerinted létezik - e mindenki számára egyformán ideális táplálkozás? Komolyan kérdezem.

Ha igen, vajon melyik táplálkozási forma a legjobb a számtalan féle-fajta-forma-nemű-életkorú-életmódú-tempójú, beállítottságú stb. embernek? Ahhoz, hogy általánosan átfogó szempontból, erre gondolok: testileg, lelkileg, szellemileg egészségesek legyenek, milyen élelmiszereket kellene fogyasztania mindenkinek, és ezen élelmiszerek milyen zsír-, fehérje és szénhidrát tartalmúak legyenek a különböző típusoknak megfelelően?

Na, ez itt a kérdés...

Pont az ideális táplálkozási forma kérdésében nagyon különböző a táplálkozáskutatók véleménye. Szinte mindenki, aki valamilyen módon, felületen megnyilvánul a témában, látszólag használható, jogos, érthető, elfogadható, megvalósíthatónak tűnő érveket sorol fel a sajátja mellett. Azért írom, hogy látszólag, mert bőven mondjuk a másik oldalon, hogy szerintünk pedig nincs mindenkire egyformán érvényes táplálkozási modell, hiszen különbözőek vagyunk, különböző tápanyagbeli, ritmusbeli, alapanyagbeli, adagbeli, kalóriaigénybeli és így tovább, szükségleteinket tekintve. Ezek nem kikerülhető kérdések, mikor a táplálkozásról gondolkodunk. Szándékosan írok táplálkozást, nem pedig étkezést, evést, kajálást és társait.

A táborok érvei, meglátásai, tapasztalatai legalább annyira ellent is mondanak egymásnak, ezért nyilvánvalóan nem lehet mindenkinek igaza.

Például sok terapeutának az a véleménye, hogy a vegetáriánus vagy legalábbis húsok, belsőségek és ezzel állati fehérjékben szegény táplálkozás mindenki számára ideális. Számtalan, belátásra, elgondolkodásra alkalmas okot és indokot sorolnak fel, hogy ezt a tézist alátámasszák. Jogosnak tűnő érveiket hallva meginoghat szinte bárki az addigi ízlését, étkezési szokásait illetően.

A másik oldalon viszont ott vannak olyan terapeuták, szintén a táplálkozás területén jártas, tapasztalt orvosok - mint pl. Atkins - akik elképesztő sikereket tudnak felmutatni hús- és egyéb állati eredetű fehérjében gazdag táplálkozással, s ezt tartják mindenki számára ideálisnak.

Mindkét fél szívesen eltekint annak beismerésétől, hogy a sok siker mellett számtalan kudarc is jelen van kutatásaik során: olyan emberek esetei, akik pontosan követik a számukra előírt ajánlásokat, ennek ellenére rosszabbul érzik magukat. Ebből is látható, hogy az semmiképp sem lehetséges, hogy mindkét oldalnak igaza van és az ő különleges táplálkozási formája kivétel nélkül, minden ember számára hibátlan. Ennek épp az ellentéte igaz: a sok táplálkozási forma közül egy sem ideális mindenkinek. Ami az egyiknek segít, az a másiknak kárt okoz...

Erre mutatnak rá például a természetes körülmények között élő közösségek felismerései. Különösen a vegetáriánus táplálkozás védelmezői utalnak szívesen ezekre a közösségekre. Egy tanulmányában például L. Cordain (1950-es születésű, különösen a paleolit táplálkozásban érintett tudós, neves táplálkozási szakértő) leszögezte, hogy a még fennálló, működő természetben élő vadászó- és gyűjtögető közösségek táplálkozásában is igen nagy különbségek vannak, a növényi táplálkozástól egészen a túlnyomórészt állati táplálkozásig.

Ez is egy további bizonyíték arra, hogy nincs olyan táplálkozási mód, ami minden embernek egyformán ideális. Csak a különböző táplálkozási formáknak van jogosultsága.

Én is így gondolom, bár nem vagyok orvos.

Forrás: Horisan Metabolic Typing®

Ha szeretnéd kiteszteltetni, hogy számodra milyen típusú táplálkozás ajánlott, szívesen segítek benne, itt:  https://www.merteked.hu/arlista/