Gondolatok a rizsről
Mai töprengésem tárgya: a RIZS.Ember legyen a talpán, aki a rengeteg táplálkozási ajánláson ki tud igazodni. Legjobb tudása, jóindulata, segíteni akarása és meggyőződése szerint is, minden tapasztalt szakember másként vélekedik.Együnk rizst, mert esszenciális aminosav-összetétele szerint biológiai értéke az állati fehérjékhez hasonlítható, ezért is teljes értékű, könnyen emészthető, igen egészséges táplálék, vagy ne együnk rizst, mert ugyan gluténmentes, de mégis csak gabonáról lévén szó, egyáltalán nincs szükségünk rá, s mert arzén szennyezettsége okán mindenképpen kerülendő élelmiszernek minősül?Ezzel együtt, ritkán azért fogyasszuk, vagy felejtsük el? Nagyanyáink bevált gyógytáplálékaként, pl. rizsnyák formájában is? Hiszen gyermekkorunkban már bizonyított - ötlik fel bennünk az emlék. Miféle úri huncutság ez már megint?? - fogalmazódik a jól ismert kérdés.Ha mégis eszünk, akkor inkább a fehér változatát hűtött és visszalangyosított formában tegyük, hogy ezzel elkerüljük a magas inzulin választ, netán csakis frissen elkészítve, vagy inkább hántolatlan formájában, úgy, hogy alaposan rágni kelljen, barnarizst fogyasszunk? Felhasználás szempontjából felmerülő kérdés az is pl., hogy meg kell mosni - nem kell megmosni, főzés előtt? Éjszakára be kell áztatni - illetve azonnal használható, nem igényel áztatást?Kedveljük, és bátran éljünk vele, vagy jobb kiiktatni a mindennapi étkezéseinkből? A fenti gondolatok fényében, ha már egészségtudatos felhasználó vagy és lecserélted a búzát, mint alapanyagot, s az állati eredetű tejet, tejtermékeket, el tudod kerülni a puffasztott rizs, rizsdara, rizsliszt, rizstészta, rizstej, rizstejszín fogyasztását? Mi a helyzet különféle nemzetek konyhájával? Számos kultúra alapélelmiszere, ezerféle vidékről származó ezerféle formája hozzáférhető. Ők hogy maradnak egészségesek tőle? Egészségesek maradnak, vagy csak nem kötik össze panaszaikat élelmiszereikkel? Megint csak helyénvaló kérdések...Te hogy viszonyulsz hozzá? Szereted? A rizst vagy inkább burgonyát részesíted előnyben, a két nagy, hagyományosan kedvelt köretcsoport közül, étkezéseid során?Egy érdekesség: a lakosság egy részét érintő kérdőíves felmérés szerint, az emberek jelentős százalékának fontosabb szempont a kulináris élvezet, mint az egészségre gyakorolt hatás, ha étkezésről van szó. Azért ez elgondolkodtató.Természetesen nekem is van véleményem róla, s meg is osztom szívesen, tanácsadás keretében, itt: https://www.merteked.hu/arlista/ Várlak szeretettel!