Hogy állunk a húslevessel?

2021.01.13

Nos, az történt, hogy az ünnepek alatt belegyalogoltam a fegyelmezetlen össze-vissza evésbe. Émelygett is kellemetlenül a gyomrom néhány napig, aminek anyóstársam vendégségbeli, gazdag és tényleg nagyon finom húslevese vetett véget. Ennek kapcsán megint elgondolkodtam (gyakran szoktam) étkezési szokásainkon. Vegyük például az előbb említett húslevest. Egyes táplálkozási irányzatok hullalevesnek, a baktériumok melegágyának tartják, undorral fordulnak el tőle, sőt igyekeznek elvenni a kedvét annak, aki egyébként kedveli, fogyasztja, továbbra is élne vele. Mások, pl. a Hagyományos Kínai Gyógyászat (HKO), gyógyító alapanyagként tartja nagy becsben, s használja előszeretettel az egészség visszaállítása érdekében. Hol az igazság? Ki tudja? Szerintem mindenütt. Mert különbözőek vagyunk minden téren, még a táplálkozási igényeink, szükségleteink terén is. Itt nem csak ízlésbeli kérdésről van szó, hanem a szervezet sejtszintű anyagcseréjének valós igényeiről. Egy "A" vércsoportú, szénhidrát típusú állatbarátnak semmi gondot nem okoz egy életen át húsmentesen étkezni, míg pl. egy magas fehérje-zsír igényű embernek létszükséglet az állati eredetű élelmiszerek rendszeres és változatosan elkészített fogyasztása. A lényeg az, hogy mindenki lehetőleg azt adja meg a szervezetének, amire - divatirányzatoktól függetlenül - szüksége van. Egyértelmű állásfoglalás a témában még orvosok között sincs, mégis mindkét tábornak van igazsága.Akit bővebben érdekel a téma, aki szeretné megtudni magáról, hogy milyen típusú, milyen ütemű, milyen mennyiségű táplálkozás szolgálja egészségét, azt várom szeretettel anyagcseretípus meghatározásra!https://www.merteked.hu/arlista/