Tonhalas-kukoricás, különlegesen ízes kétszínű kölestészta, egy kis titokkal fűszerezve
![](https://01089fde05.clvaw-cdnwnd.com/b8b3e4fe934dbc8afa1e80459d433a52/200001287-7003f70042/viber_k%C3%A9p_2020-04-07_15-37-43.jpg?ph=01089fde05)
Úgy kezdődött, hogy immunerősítő keveréket készítettünk itthon zsenge gyömbérből, zamatos citrom levéből és ezer ízű, arany színű, termelői vegyes virágmézből. Ez egy friss gyömbértől csípős, mégis aromájában édes-savanyú finomság, melyből a minél jobb felszívódás miatt, lehetőleg éhgyomorra kell 1-1 evőkanálnyit elszopogatni. Gyógyhatásán túl, nagyon finom is. Már annak, aki szereti a csípőset, illetve annak, akinek a hormontípusa engedi ennek fogyasztását. Az enyém nem javasolja. Persze, hogy enném - innám... De hát ha ez van, akkor ez van. Más módon erősítem magam, és attól még a család más típusú tagjainak nem tilos fogyasztani. Sőt.
Az előzményekhez tartozik még, hogy néhány hete, a karantén kezdetekor összébb rendezgettem az élelmiszereket rejtő szekrény tartalmát, hogy átláthatóbb legyen, illetve hogy jobban elférjek benne. El is felejtettem, hogy ezért egyesítettem két maradék köles tészta "végét" - egy petrezselymest és egy simát -, egy közös zacskóba. Mindkettőből kevés volt már. Szerencsémre, mert így, hogy most rábukkantam, lett egy jó nagy adag belőle, plusz ettől mutatott végül szépen a tányérokon.
Szóval kezdődött a kedvenc sorozatom, éhes is voltam, ezért gyorsan összedobtam ezt a tonhalas, kukoricás, ízes-öntetes köles tésztát. Az elkészítése egyszerű és gyors, nem nagy ügy. Míg megfőtt a tészta, megpároltam a kukoricát, átforgattam mellette a tonhalat és az egészet összekevertem a tésztával. Tányérra halmoztam és egy hirtelen ötlettől vezérelve, bőven meglocsoltam a gyömbéres-mézes-citromos öntettel. Zseniális lett. Persze minél hosszabb ideig érlelődik a gyömbér a citrommal és a mézzel, annál kellemesebb aromával bír. A saját adagomat fegyelmezetten, csak citromlével ízesítettem. Kevés tonhallal szénhidrát típusú, lényegesen többel fehérje típusú egytálétel lett, ami hidegen éppoly ízes, mint melegen vagy langyosan. Az egyébként zsírdús tonhal ebben a formában könnyen emészthető, jól hasznosuló omega 3 forrás. A köles magas szilicium tartalma miatt hasznos lúgosító, ősi gabona. Szereti a bőrünk, a hajunk, a körmünk. Mind. A friss (nyers) citrom jó barátunk, nem kell bemutatnom, hiszen ismerjük születésünk óta, igaz? A gyömbér pedig egy szuper fűszernövény, a hevítő hatásúak közül. Emésztést javító, a vírusok, gombák, mikrobák ellensége. Köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő, számtalan hasznos tulajdonsága teszi házipatikánk és konyhánk nélkülözhetetlen, megbecsült, népszerű tagjává. Egészben, őrölve, olajként, kapszulába zárva, ezerféle formában. A mostani időszakban egyik egészségvédő testőrünk lehet.
Visszatérve a tésztához: készítettem már gombával, brokkolival, zöldborsóval, bébi spenóttal is, ebben az esetben néhány gerezd fokhagymát is dobtam mellé a serpenyőbe. Valahogy így is lehet a szükségből erényt kovácsolni. A mostani helyzet kihozza a kreatív sugallatokat szinte mindenkiből.
Ha tetszik az ötlet, használjátok egészséggel! S ha még nem tudjátok, hogy táplálkozási típusotok szerint mit lenne hasznos ennetek, illetve, hogy hormontípusotok szerint mely ételek, alapanyagok kártékonyak nektek, szívesen mesélek nektek magatokról. Keressetek bizalommal a "Kapcsolat" menüpont elérhetőségeinek egyikén!
![](https://01089fde05.clvaw-cdnwnd.com/b8b3e4fe934dbc8afa1e80459d433a52/200001072-bb402bc3aa/tipusokkis.jpg?ph=01089fde05)
Szeretettel várlak benneteket! Most virtuálisan, később személyesen is!