Tudod magadról?

2021.01.19

Egy ma reggeli műsorban láttam, amint egy általam igen kedvelt színésznőnk az egészséges táplálkozás jelentőségéről beszélt. Nem pont erre volt kihegyezve a műsor, de mert megemlítette, jutott eszembe, hogy megosztom veletek: mindig nagyon örülök annak, amikor valaki - mindentől függetlenül - ráébred a táplálkozás hatásainak fontosságára. Ő ma abban az összefüggésben vetette fel a témát, hogy átesett az aktuális vírusfertőzésen és bár csekély tünetekkel, viszonylag rövid idő alatt átvészelte, annál meglepőbb és ijesztőbb maradványtünetei jelentkeztek s tartanak jó ideje. Ha akarna, sem tudna nem foglalkozni velük, de most inkább arról szólnék, hogy lám, Ő is a saját bőrén tapasztalja annak jelentőségét, hogy mi kerül be a szervezetébe. 

Azzá leszel, amit eszel - vallotta Hippokratész is. Nem tegnap, hanem már az Ókorban. Mára ennek igazsága mellett kiegészült kicsit a mondás: azzá leszel, amit megemésztesz. Szerintem mindkét felismerés örök érvényű.

Azon persze lehet gondolkodni, hogy kinek mit jelent az egészséges táplálkozás, mint ahogy azon is, kinek milyen a számára egészséges táplálkozás? Mert, hogy nagy jelentősége van, az nem vitás. Minden nap többször is eszünk-iszunk mindannyian, és minden ilyen evéssel-ivással beleavatkozunk a szervezetünk működésébe, ha tudatosan tesszük, ha nem. Ha szándékunkban áll(t), ha nem. Most, hogy ezt már tudjuk, miért ne csinálhatnánk a lehető legjobban?

Létezik egy módszer, ami azon a tényen alapul, hogy mindannyian különbözünk egymástól. Minden szempontból, még a sejtszintű táplálkozási igényeinket tekintve is. Ezért aztán, ami egyikünknek hasznos, ízletes, kedves, az a másikunknak akár rosszat is tehet, különféle tüneteket okozhat. Ahogy a mondás tartja: "Ami étel az egyiknek, az méreg a másiknak, ami elbűvölő és izgató az egyiknek, az veszedelmes csapda a másiknak." (Benjamin Hoff) Csak erre ilyen mélységben nem szoktunk gondolni. Legfeljebb észrevételezzük, ha valaki étkezési szokása, ritmusa, módja eltér a miénktől, amit ráadásul "normálisnak" tekintünk, úgy általában. Már akik figyelnek erre. Szóval ez a módszer, a Horisan Metabolic Typing®, az úgynevezett anyagcsere és hormontípus meghatározás, immár több mint 100 éves kutatói és felhasználói múltra tekint vissza. Jeles, a témában jártas tudós orvosok hagyták ránk örökül, s vizsgálják tovább, töretlen érdeklődő lelkesedéssel a maiak, testünk működését.

A metodika arra világít rá, hogy minden egyes egyénnek saját és csak rá jellemző táplálkozási igénye van. Arra tanít meg minket, hogy milyen is ez a táplálkozási igény - diktálta típus, hogy melyik fő hormontermelő mirigyünk működése hat ránk leginkább, s hogy ez milyen előnyökkel és hátrányokkal jár. Hogy miket, milyen ritmusban, hányszor javasolt ennünk nap, mint nap, hogy ezt így miért, hogy milyen élelmiszereket érdemes elkerülnünk, s milyeneket megismerünk, megszeretnünk a saját egészségünk érdekében. Nem általában, egyénre szabottan. Nem időszakosan, kúraszerűen, hanem egész életünkön át.

Ha felkeltette érdeklődésedet a téma, ha szeretnél megismerkedni saját, eddig rejtett táplálkozási igényeiddel, ha szeretnél csak rád vonatkozó sportajánlást kapni, nos, akkor böngéssz tovább az oldalamon, s ha megbarátkoztatok, szeretettel várlak meghatározásra és tanácsadásra, itt: https://www.merteked.hu/arlista/