Üss, vagy fuss! - Helyett: pihenj és eméssz!

2021.07.23

Emlékeztek rá?

Az iskolában tanultuk, hogy stressz hatására, idegrendszerünk kiadja a parancsot nekünk: üssünk, vagy fussunk! Habitus, neveltetés, szokások és egy sor egyéb befolyás határozza meg, hogy melyik utasítás szerint reagál testünk a kihívásra, de az biztos, hogy vagy szembefordul és támad (először üt, utána kérdez), vagy menekülőre fogja ("szégyen"- és önvédő - a futás, de hasznos).

Ha egyszer-egyszer adódik hasonló hatás a mindennapjainkban, az rendjén van. Azonban ha állandósul a szorongató, vagy annak vélt élethelyzet és folyamatos riadókészültségben tart bennünket, az hosszú távon már káros lehet. Az emésztőrendszerünk szempontjából azért, mert ilyen fokú nyomás alatt nem tudjuk a bevitt élelmiszerekben található - egyébként hasznos és szükséges - anyagokat: vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat lebontani és táplálékká alakítani.

(Az élvezeti értékén túl, akkor pedig miért is eszünk? Az evés és a táplálkozás között jelentős a különbség.)

Miután az immunrendszerünk nagy része az emésztőrendszerünkben található, rendkívül fontos, hogy rendszeresen, hogy nekünk való, hasznos alapanyagokkal, nyugodt körülmények között táplálkozzunk. Pont ez hiúsul meg állandó, krónikussá váló stressz nyomása alatt.

Ahhoz hogy az egészségünket megtarthassuk - ha szükséges, visszaszerezzük, ahhoz, hogy betegségeink ideális táplálkozással gyógyíthatók legyenek, vagy legalább hozzájáruljanak a gyógyulásunkhoz, nyugalomra, nyugalomban eltöltött étkezésekre, megfelelő emésztésre is szükségünk van, és persze optimális minőségű és mennyiségű alvásra, személyre szabott rendszeres, aktív sportra, örömökre, jó könyvekre, izgalmas filmekre,  inspiráló élményekre, és még sorolhatnám. Ezeket tudjátok.

Abban, hogy kinek - kinek melyek a hasznos és szükséges élelmiszerei, hogy azokat milyen arányban, mennyiségben, ritmusban szükséges fogyasztania egészsége, ideális testsúlya, terhelhetősége szempontjából abban tudok segíteni, anyagcseretípus meghatározással:  <= Kapcsolat / bejelentkezés / árlista menüpont

Abban, hogy az életmódjának átalakítását, megváltoztatását valaki hogyan tudja véghezvinni, egyéni motiváció, cél, kitartás, elköteleződés és bizony lemondás szükséges, mint ahogy egyébként a táplálkozáshoz is.

Ezekről is beszélgetünk tanácsadásokon.

Ha elgondolkodtatok ezeken a sorokon, és szeretnétek változtatni az eddig nem bevált étkezéseiteken, életmódotokon, akkor szeretettel várlak benneteket itt: <= Kapcsolat / bejelentkezés / árlista menüpont